In dit artikel zullen de meest gebruikte lasprocessen worden uitgelegd, zodat je een goed idee hebt wanneer je welk proces kunt gebruiken!
MIG/MAG lassen
Bij dit type lasproces wordt er tussen lasdraad en het werkstuk een boog getrokken. Bij MAG lassen kan er gebruik worden gemaakt van zowel gevulde als massieve lasdraden. Hier wordt een acties gas, zoals CO2, gebruikt. Bij MIG lassen wordt er alleen massieve lasdraad gebruikt en wordt er een inert gas, zoals argon, gebruikt.
MIG hardsolderen
Doordat autofabrikanten steeds vaker gebruik maken van lichtere en sterkere materialen, zijn er andere lasverbindingen nodig voor reparatiewerkzaamheden aan carrosserieën. Hiervoor wordt dus vaak MIG hardsolderen gebruikt. Hier is de temperatuur (950 graden) lager dan bij MIG lassen (1500 graden). Het plaatwerk van de auto krijgt dus een lagere verhitting te verduren, waardoor het plaatwerk minder verandert in zijn structuur.
Dit type lasproces wordt dus het meest gebruikt bij:
- Schadeherstel bij auto's
Onze producten die MIG hardsolderen zijn:
Pulse MIG lassen
Bij pulserend lassen wordt er gewerkt met een constante basisstroom (voor het in stand houden van de lasboog) en een pulserende lasstroom (voor het loslaten van druppels lastoevoegmateriaal). Hierdoor komt er minder warmte naar binnen, zodat het basismateriaal niet erg vervormd wordt. Daarnaast is de inbranding erg goed, waardoor de las beter wordt.
Het is hierdoor makkelijker om spatvorming te voorkomen en om dun materiaal of in positie te lassen. Pulse MIG lassen is vooral nodig om aluminium te lassen.
Pulse MIG lassen wordt gebruikt bij:
- Aluminium lassen
- Het lassen van dun materiaal
- Het in positie lassen
De lasapparaten van ons die kunnen Pulse MIG lassen zijn:
Synergisch MIG/MAG lassen
Vaak wordt het als lastig ervaren om alle parameters op de juiste manier handmatig in te stellen. Om deze reden bestaan er ook lasapparaten met een synergische functie. Hier heeft het lasapparaat dus maar 1 knop, waar de draadaanvoersnelheid wordt aangepast. De overige parameters hoeft de lasser niet in te stellen. Dit gebeurt dan automatisch en op de juiste manier. Er kunnen ook lasprogramma's worden opgeslagen, zodat de lasser op een efficiënte manier te werk kan gaan.
Bekijk ons aanbod lasapparatuur met een synergische functie:
TIG lassen
Bij TIG lassen wordt een boog onderhouden tussen het werkstuk en een niet afsmeltende wolfraamelektroden. Bij dit lasproces wordt een inert gas, namelijk Argon, gebruikt. Er kan ook toevoegmateriaal worden gebruikt, maar dit licht aan de toepassing van het laswerk. Dit wordt dan handmatig toegevoegd.
TIG lassen is uitermate geschikt voor:
- Nauwkeurig laswerk van hoge kwaliteit
- Het maken van hoogwaardige lasverbindingen (vooral van RVS of aluminium)
Bekijk ons aanbod TIG lasapparaten hier
Elektrode lassen
Tijdens het lassen met beklede elektroden wordt een boog tussen het werkstuk en een laselektrode gemaakt. Bij dit lasproces wordt geen apart gas gebruikt.
De elektroden die leverbaar zijn variëren van 2 t/m 6 mm en zijn 250 t/m 450 mm lang. De laselektroden hebbe verschillende bekledingen en kunnen ook via verschillende posities gelast worden.
Elektrode lasapparaten worden vaak ingezet bij reparatiewerkzaamheden en is ook zeer gewild onder klussers en doe-het-zelvers. De lasapparaten zijn namelijk relatief goedkoop en kunnen overal ingezet worden.
Bekijk hier ons aanbod elektrode lasapparaten.
Puntlassen
Tijdens dit proces worden plaatwerken tegen elkaar aan gedrukt door twee elektroden. Er wordt dan een stroom via de elektroden gestuurd. Deze komt uiteindelijk door het punt waar gelast wordt. Er komt hitte vrij, waardoor het materiaal tussen de elektroden smelt. Er komt dus geen extra materiaal aan te pas bij dit lasproces.
Puntlassen wordt dus vooral gebruikt bij:
- De productie van auto's
Bekijk hier ons aanbod puntlasapparaten.
Overige lasprocessen
We hebben de meest voorkomende lasprocessen behandeld, maar er zijn er nog veel meer (OP-lassen, autogeen lassen, druklassen, bundellassen, etc.). Wilt u meer informatie over een bepaald type lasproces, laat het ons dan weten in de reacties!