Wat heb je nodig om te lassen

Wat heb je nodig om te lassen?

Jeffrey Brouws12/ 1/21

In dit artikel wordt er uitgebreid stil gestaan over de spullen die je nodig hebt om te gaan beginnen met lassen.

Persoonlijke bescherming

Lassen kan, zoals zoveel werkzaamheden, gevaarlijk zijn. De vonken vliegen de lucht in en er wordt met hoge temperaturen gewerkt. Daarom is het belangrijk dat er met goede laskleding wordt gewerkt.

Lashelm

Het beschermen van je ogen gebeurt met een lashelm. Als je niet vaak van plek hoeft te verwisselen is het handig om een lashelm met vast lasglas te gebruiken. Heb je meer zicht op het werk nodig en moet je vaker van plek wisselen, dan is een automatische lashelm handig om te gebruiken.

Laskleding

Om uw lichaam te beschermen adviseren wij om een lasjas en een lasbroek te dragen. Onze lasjassen en lasbroeken zijn volledig Kevlar gestikt, zodat u veilig kunt werken zonder wonden van vonken te krijgen.

Lashandschoenen

Uw handen worden blootgesteld aan grote hitte. Ze zitten natuurlijk het dichtst op het materiaal. Hierdoor moet u echte lashandschoenen dragen. Normale werkhandschoenen zijn niet geschikt om mee te lassen. Lashandschoenen daarentegen dus wel.

Het is dus in ieder geval belangrijk dat gaat lassen met:

  • Een (automatische) lashelm
  • Een lasjas en lasbroek
  • Lashandschoenen

U kunt ook nog extra bescherming gebruiken. Wenst u meer bescherming tegen de hitte op uw hoofd, gebruik dan een nonnenkap of laspet. Voor meer bescherming op uw lichaam kunt u lasmouwen (armen), een lasschort (romp) of lederen beenbeschermers (benen) gebruiken. Wij raden ook aan om speciale lasschoenen aan te doen.

Tip: vind je dat, zelfs na het gebruik van lashandschoenen, de hitte rondom je handen nog steeds te warm is? Dan zijn hitte reflecterende handschilden misschien de oplossing voor je!

Lasapparaat

Zonder een lasapparaat is het niet mogelijk om te lassen. Daarom zetten we even op een rijtje wat voor soorten lasapparaten er zijn.

Elektrode (MMA) lasapparaat

Een elektrode lasapparaat wordt vaak gebruikt voor kleine reparatiewerkzaamheden. De lasmachines zijn wat goedkoper en vaak lichter, waardoor ze ook handig op locatie te gebruiken zijn. Een nadeel van een elektrode lasapparaat is dat de las een nabewerking nodig heeft en dat het lasproces wat langzamer verloopt. 

Bij dit type lasproces last u met laselektroden die in een elektrodenhouder zitten.

Een elektrode lasapparaat wordt dus vaak gebruikt door:

  • Klussers
  • Doe-het-zelvers

MIG / MAG lasapparaat

Met een MIG lasapparaat kunt u snel laswerkzaamheden uitvoeren van een hoge kwaliteit. MIG lasapparaten zijn vaak duurder en zwaarder. Daarnaast komen er wat meer lasspetters vrij dan met een elektrode lasapparaat.

Bij dit lasproces doet u lasdraad in het lasapparaat. Dit komt uiteindelijk door uw lastoorts, waarmee u de las kunt leggen.

Een MIG lasapparaat wordt vaak gebruikt door:

  • Productiebedrijven
  • Professionals

TIG lasapparaat

Met een TIG lasapparaat kunnen erg mooie en kwalitatieve lasverbindingen worden gemaakt. Dit proces wordt dus vaak gebruikt bij zeer nauwkeurige werkzaamheden en is de minste nabehandeling van het materiaal nodig. Tenslotte kan het werken met een TIG lasapparaat als moeilijk worden ervaren. Bij dit proces kunt u werken met TIG staven of wolfraamelektroden

Een TIG lasapparaat wordt dus vaak gebruikt door:

  • Professionals
  • Lassers die secuur moeten werken

Lasdampafzuiging

De rook die vrijkomt tijdens het lassen, is erg schadelijk voor de gezondheid. Het is daarom raadzaam om u hiertegen te beschermen en maatregelen tegen de lasrook te treffen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

Overige lasproducten

Er zijn nog talloze producten die het lassen gemakkelijker en/of veiliger maken. Wij zetten een aantal opties voor u op een rijtje.

Bescherming tegen lasspetters

Tijdens het lassen komen lasspetters vrij. Je kan jezelf hiertegen beschermen door het dragen van laskleding, maar er kunnen ook spetters vrijkomen in je directe omgeving. Om je materiaal en je omgeving te bescherming, kun je denken aan de volgende hulpmiddelen:

Onderhouden en (na)bewerken van het materiaal

Er zijn verschillende sprays en onderhoudsmiddelen voor het materiaal. Met de Binzel spatspray kan je het vasthechten van lasspetters voorkomen en de levensduur van je gasmondstuk (van je lastoorts) verlengen. Om roestvorming tegen te gaan, kan je een INOX lasspray gebruiken. Om je werkstuk te reinigen en te ontvetten kun je een ontvetter gebruiken.

Om de lasnaden te bewerken kun je lasbikhamers of staalborstels gebruiken.

Laat een reactie achter